Je haar wassen met de water only method / rinse only method (ROM)!

Hoi! Dit is mijn eerste bericht op een blog ooit! Please be gentle 😛 Ik ben deze blog begonnen omdat ik zelf maar weinig Nederlandse blogs kon vinden over wat in de “haarcommunity” bekend staat als water only method of rinse only method (ROM). Het valt onder de categorie die ook wel ‘no poo’ genoemd wordt [staat voor ‘no shampoo‘]. Andere dingen die hier onder vallen zijn wassen met baking soda en appelazijn (niet doen!), wassen met ei of wassen met honing. Water only washing kan een goede oplossing zijn voor een jeukerige of schilferige hoofdhuid, allergieën of eczeem, omdat je alleen wast met water. Op deze blog wil ik mijn ervaringen delen met anderen zoals jij. Ga er even voor zitten, want het is een heel verhaal!

water only douche

This is where the magic happens

De kracht van water

ROM is een manier van het wassen van haar door alleen water te gebruiken. Zo werk je vooral mét je lichaam door de natuurlijke talg op je hoofdhuid z’n werk te laten doen. En nee, ik ben geen hippie 😉 Between you and me: talg zou de beste conditioner ooit zijn! Ik ben met deze methode aan de slag gegaan, omdat ik al een tijd (lees: 15 maanden) bezig ben om beter voor mijn haar te zorgen en het gezond tot mijn middel te laten groeien. Ik zoek altijd nieuwe dingen om te testen en zo te kijken hoe mijn haar er op reageert. Wie weet vind ik mijn holy grail. Tijdens mijn research kwam ik er bijvoorbeeld achter dat de sulfaten en siliconen in shampoos en conditioners slecht kunnen zijn voor je haar [waarom leg ik later uit]. Eerst dacht ik er over om organische shampoos en conditioners zonder sil en sul te gaan gebruiken, maar die zijn erg duur. Denk: 10,- per fles duur :/ Ook las ik wisselende resultaten en kon ik geen beslissing maken over wat ik eens zou aanschaffen. Dus waarom niet meteen deze methode met alleen water uitproberen? Ik woog de nadelen (vette haren is een groot nadeel) af tegen de voordelen (het natuurlijke water kan je haren in ieder geval niet doen uitvallen of beschadigen, wat een nieuwe shampoo eventueel wel kan) en besloot dat water only het waard is om te proberen vanwege de minimale kosten. Ook het tijdstip is perfect; mijn ouders gaan eind deze week ook op vakantie met de auto (zij hoeven dus niet tegen mijn vette kop aan te kijken en ik kan ‘nergens’ heen 😉 ), ik ben onlangs afgestudeerd en heb wat moeite met het vinden van een baan (daardoor ook niet veel geld) en ik beschik over… Water 😛 Kortom; ik val niemand lastig met mijn voorkomen als ik dit nu ga testen! In het beste geval hoef ik nooit meer shampoo en conditioner te kopen en heb ik zacht en glanzend haar, in het slechtste geval heb ik 8 weken vet haar en een jeukerige hoofdhuid en stap ik over op organische shampoos en conditioners.

sulfaten sles sls in zwitsal

De sulfaten in Zwitsal babyshampoo

Sulfaten shampoos en siliconen conditioners

Je hoofdhuid maakt natuurlijke oliën aan om je haar te beschermen. Als je wast met shampoos met sulfaten [klik hier voor een lijstje met sulfaten] dan verwijder je viezigheid, maar ook deze goede oliën. Na het strippen voelt je haar “squeaky clean” (genoemd naar het geluid dat je in tekenfilms hoort als je over iets schoons wrijft met je vinger.) Vervolgens is de kans groot dat je daarna een conditioner pakt die vol zit met siliconen, zodat je haren weer zacht en glad voelen. De siliconen zijn niet per se slecht, maar een groot nadeel is dat je ze alleen kan wegwassen door weer een shampoo te gebruiken met SL(E)S. Als je dit niet doet dan stapelen de siliconenproducten zich op in je haar (build up) en gaat je het stroef en crunchy aanvoelen. Het is een vicieuze cirkel; vette haren -> wassen met SL(E)S en daardoor goede oliën weg -> conditioner met siliconen om het gladder te maken -> snel weer vette haren omdat ons lijf het haar wil beschermen met eigen olie -> “verplicht” wassen met SL(E)S om de siliconen van de vorige conditionerbeurt te kunnen verwijderen en ga zo maar door. Dit kan dus de reden zijn dat je vet haar hebt. Water only zou hier dus een oplossing voor kunnen zijn. Ook verbergen de laagjes siliconen hoe je haar er echt aan toe is. Het laagje siliconen maakt je haren glad en zo kan het mooier lijken dan het is. Onuitwasbare siliconen kan je in de ingrediëntenlijst herkennen aan -cone, -conol of -xane. Dit zit in bijna alle commerciële (drogisterij) conditioners. SL(E)S zit trouwens ook in bijna alle shampoo’s, zelfs in Zwitsal babyshampoo en pH-huidneutrale Neutral shampoo! Het wordt aan veel schoonmaakproducten  toegevoegd omdat het zorgt voor schuim en dat staat voor veel mensen gelijk aan schoon. (Lees hier en hier meer over de nadelen van sulfaten.)

lang gezond haar zonder shampoo

Wow, glanzend! Alleen had ik zelf de punten geknipt

En nu waar het allemaal om gaat…
Wat is water only/ rinse only (alleen met water wassen of met water uitspoelen)?

Bij water only was je je haar alleen met water. Geen shampoo, geen conditioner, alleen water. Ontstaan uit de gedachte dat shampoo pas sinds 1930 bestaat en mensen vroeger ook gewoon schoon en normaal haar hadden. Het lichaam en daarmee de hoofdhuid is perfect in staat voor zichzelf te zorgen, want dat ging vroeger ook prima. Ook in armere landen zoals India gebruiken mensen geen shampoo, terwijl deze vrouwen vaak prachtig haar hebben. “Maar gaat je haar dan niet enorm stinken?” Nou nee, het ruikt niet meer naar rozen shampoos en honing conditioners natuurlijk, maar gewoon simpel naar haar. Je kan eventueel kruidenolie aan je spoeling toevoegen, maar zelf stoor ik me verder niet aan het gebrek aan geur. Blijkbaar roken mijn haarproducten sowieso al niet meer nadat mijn haar droog was. “Wordt je haar dan niet enorm vet? Ik moet het nu al elke dag wassen!” Je haar wordt vet, omdat je hoofdhuid er aan gewend is om elke dag gestript te worden van de goede oliën. Ons slimme lichaam gaat dan weer snel meer olie aanmaken. Resultaat: vet haar.

Hoe werkt water only of rinse only

Ik heb een aantal Engelstalige blogs gelezen over deze methode in z’n werk gaat. Gelukkig geven ze allemaal min of meer hetzelfde aan. Door het wassen met water verwijder je wel het vuil, maar niet de oliën/talg. Benodigdheden:

 • Zacht water (of in ieder geval gemiddeld.) Hard water bevat mineralen die zich opstapelen in je haar. Kijk hier of je in een gebied woont met zacht/gemiddeld water. Als je koste wat het kost deze methode wil proberen in een hard water gebied, koop dan een waterontharder of gebruik water uit flesjes.
 • Een haarroutine of -stijl waarbij je geen producten gebruikt zoals gel, leave-ins, mouse of kokosolie. Dit kan je er met water niet uit wassen. Vergeet echter niet dat de talg een geweldig product is om mee te stijlen, een soort wax.
 • Een (houten) kam met brede tanden. Dit zal je haar zo min mogelijk beschadigen. Het haalt de knopen uit je haar, aangezien de BBB hier niet voor bedoeld is. Te koop bij The Body Shop voor 5,-.
 • Een borstel met natuurlijk haar om de oliën te verspreiden naar je punten is een must. Borstel te koop bij Etos, Kruidvat of een OP=OP winkel. Voor minder dan 10 heb je er een. Wil je een extreem goede, verdiep je dan eens in BBB (Boar bristle brush) van Mason Pearson. Kosten: rond de 90,-! Gaat volgens geruchten wel levenslang mee. [update: ondertussen ben ik overgestapt op een Tangle Teezer!]
 • Eventueel: een elastiek (een stoffen elastiek is minder slecht voor je haar dan een elastiek met een ijzertje) of een sjaaltje om je vette haar te verbergen. Ik raad het eigenlijk af, maar wil je een bepaalde dag (sollicitatiegesprek anyone? 😛 ) niet met een vette kop rondlopen dan kan droogshampoo een oplossing zijn.
 • Een shampoo met sulfaten om een laatste keer alle siliconen uit je haren te wassen.
 • Dosis “like-I-give-a-f*ck” en doorzettingsvermogen om 2 tot 8 weken met vet haar rond te lopen, zonder dat je je iets aantrekt van anderen.
Up side down masseren in de douche

Up side down masseren in de douche

Was je haar een laatste keer met een shampoo met sulfaten. Zorg dat deze GOED uitgespoeld wordt zodat er geen restjes meer inzitten en gebruik geen conditioner. Eventueel kan je je haar naspoelen met koud water, dan sluiten de haarschubben zich en glanst het meer. Na een paar dagen (bij mij ongeveer 4) niet wassen zal je enorm vet haar krijgen. Om het nóg erger te maken: masseer je hoofdhuid regelmatig, zodat je haarzakjes nog meer oliën en talg gaan produceren. Als het goed is kan je dit over je haar verspreiden met je natuurlijke borstel of BBB. Borstel alle vet, talg en viezigheid van de wortels in één slag door naar de punten. Hierdoor lijkt het iets schoner. Probeer het ook te verspreiden met je vingers over de lengte van je haar. Een beetje zoals een vogel het doet met zijn of haar veren. Doe dit elke dag tot je haar van wortel tot punt lekker vet is, want dan is je haar in ieder geval beschermd tegen breken. Wacht ongeveer een week met wassen.

Houten kan van The Body Shop

Houten kam met wijde tanden van The Body Shop

Als je na een week onder de douche stapt, kam en borstel (in deze volgorde) je haar dan even eerst. Maak vervolgens je haar nat met lauw warm water. Masseer dan je hoofdhuid door rondjes te draaien met je vingertoppen. Kijk uit dat je niet je nagels gebruikt en hard over je hoofdhuid krabt. Zachtjes krabben helpt wel om de viezigheid los te krijgen. Een voordeel van het masseren en krabbelen (screeching and preening) is het stimuleren van de bloedtoevoer naar je haarzakjes. Dit kan leiden tot snellere haargroei. Ok back to business; hang ook even met je haar op de kop en masseer en krabbel verder tot je elk plekje hebt gehad. Spoel je hoofd daarna met warm(er) water om de viezigheid weg te spoelen. Kam je haar zo goed en kwaad als het kan met de wijde tanden tam en masseer en krabbel nogmaals (ik gebruikte ook de harde straal op de plek waar mijn andere hand aan het masseren was.) Spoel het nogmaals uit met warm water, continue as usual en sluit je douche af door het haar te spoelen met koud water. Je kan hier voor even voorover staan met je hoofd in de douche. Je haar zal na het wassen met water niet squeaky clean aanvoelen, maar een beetje stroef en bijna poederig.

Na het wassen

Nadat je je haar hebt laten drogen aan de lucht (föhns zijn zooo slecht!) kan je het kammen en borstelen. Als het goed is blijft er nu witte talg achter op natuurlijke haren van je borstel. Dit is het teken dat er talg aanwezig is op je hoofdhuid; dè beste en goedkoopste conditioner ever! Snel door je haar verdelen met de borstel dus. Verdeel je haar in secties door verschillende scheidingen te maken en zorg zo dat alle talg goed verdeeld wordt de wortel naar de punten. Kam en borstel je haar elke dag tot de volgende wasbeurt. Als je haar weer vet wordt, wacht dan vervolgens weer een aantal dagen extra met wassen en herhaal de water only procedure. Na 6 tot 8 weken, met of zonder roos en en jeuk, stabiliseert de aanmaak van oliën op de hoofdhuid, omdat het niet meer telkens gestript wordt en heb je fabulous haar zonder het al te vaak te hoeven wassen! Volgens de geruchten dan hè… Ik moet het nog eens even uitproberen de komende weken 😛 Wil je weten hoe het mij vergaat zonder shampoo en conditioner? Is mijn hoofd al een grote grease ball en word ik al gemeden door mijn vrienden? Lees hier over mijn eerste rinse only week.

17 reacties op ‘Je haar wassen met de water only method / rinse only method (ROM)!

  • Ik vind dat schone gevoel na het wassen ook fijn 🙂 Maar dat is dus blijkbaar niet zo goed. Misschien dat dit juist voor je werkt omdat vet haar vaak het teken is dat je hoofdhuid super hard werkt om weer die oliën aan te maken die we telkens wegwassen met shampoo? Of je kan gewoon mijn experiment afwachten en op basis daarvan een keuze maken haha 😉

   Like

   • Ik ben mijn haar momenteel aan het ‘trainen’ zodat het ik minder en minder moet wassen. Of dat is althans het idee toch. Normaal was ik het om de dag. Sinds een week probeer ik nu om de twee dagen met de hulp van droogshampoo… Wish me luck!

    Like

 1. Annie schreef:

  Ik vind het echt een slim en leuk idee! Zelf was ik mijn haren nu ongeveer 4 maanden met baking soda. Ik ben inmiddels al bijna zover dat ik mijn haren alleen met water was. Mensen hebben tegenwoordig nog niet door dat alle shampoo’s en etc. allemaal troep bevat. Zelf wil ik zo natuurlijk mogelijk leven. Toen ik net een paar weken van alle shampoo en spul af was viel me al gelijk dingen op aan mijn haar. Als ik het met shampoo waste was het daarna altijd moeilijk om erdoor heen te komen. Sinds de shampoos weg zijn heb ik er totaal geen last meer van. Van vettig haar heb ik af en toe wel last maarja who cares right. Het grappige is dat mensen me best vaak complimenteren op mijn haar, dat het zo mooi glanst en meer. Maar dan denk ik in mijn hoofd, Je zou eens moeten weten wat al die chemicaliën wel niet met je doen. Mijn haren zijn alleen met water gewassen en jij complimenteert mij.. LOL Ik wens je succes met deze uitvinding. Laat het me alsjeblieft even weten hoe het gegaan is.

  friendly greetings,

  Annie

  Like

  • Hoi Annie! Leuk dat je een reactie achterlaat! Pas je wel een beetje op met de baking soda? Ik weet nog steeds niet helemaal wat ik moet geloven met alle pH waarden en het slopen van je haar met baking soda, maar je kan maar beter het zekere voor het onzekere nemen lijkt me! Ik heb namelijk ook baking soda overwogen tot ik die blog las die ik in dat artikel noem haha. Toen dacht ik “better safe than sorry” en ben ik voor het veilige water gegaan. Maar dat lukt gelukkig prima! Enige waar ik mee zit is droge puntjes aangezien die ooit chemisch geverfd zijn [oké wel meer dan 1x…] Ik vind persoonlijk deze methode daar minder geschikt voor omdat die punten nu heel droog aanvoelen zonder een siliconen coating. Na 8 weken bekijk ik of ik deze methode houd. Ik hoop ook nog complimenten op mijn haar te krijgen zoals jij! Als het gebeurd dan zal ik het vermelden haha. Laat alsjeblieft ook nog weten hoe het verder gaat met jou?

   Like

   • Annie schreef:

    Hooii lang geleden dat ik een reactie heb achter gelaten! Mijn haar is nadat ik ben gestopt met de shampoo erg beschadigd geraakt. Op mijn kruin was er een gedeelte afgebroken en uiteindelijk heeft het over mijn hele haar ertoe geleid dat ik het tot aan mijn schouders moest afknippen. Toch ben ik blij dat ik met die shampoo gestopt ben want mijn haar is echt super op dit moment. Het voelt zo zacht en met borstelen heb ik er ook geen moeite mee om er doorheen te komen. Wel spoel ik mijn haar nog met appelazijn 1 keer in de week. Nogsteeds reacties dat het er zo gezond uit ziet haha. Ik houd je op de hoogte. 🙂

    Geliked door 1 persoon

   • Hoi Annie! Erg fijn dat het voor jou werkt! Ik spoel het nog steeds 1 keer per week met water, dus toch nog een beetje water only 😉 Ik ben wel van plan het nog eens te proberen als mijn droge stro puntjes eraf geknipt zijn. Dat duurt nog wel even 3-4-5 maand helaas. Ik hoop dat je me op de hoogte houdt!

    Like

 2. Wauw, wat een experiment. Ik hoop dat je om foto’s gaat posten over hoe je haar er steeds uit ziet. Ik ben ook mijn haar minder gaan wassen, nu twee x in de week. Jr motiveert me wel om het nog minder te doen!

  Like

  • Hoi Nancy! Goed dat jij ook bezig bent met minderen! Zoals je leest is shampoo helemaal niet zo goed voor je [is dit nu een hippie opmerking?] Ik ga zeker nog even door met de wekelijkse updates incl. foto’s, sowieso tot de 8ste week. Dan zou de overgangsfase voorbij moeten zijn. Tot nu toe bevalt het me prima! Ik kan jou misschien ook wel aanraden om in ieder geval 1 van de keren dat je je haar wast in de week het te proberen met water 😉

   Like

  • Weet je zeker dat je het wel goed gespoeld hebt dan? Ik heb namelijk helemaal geen last van vet haar! Wel een beetje veel talg maar dat voelt heel anders. Het jeukt helaas wel eens, maar als je twee keer in de week wast is het echt minimaal. Misschien alleen op wasdag 😉

   Like

 3. ik zou dit ook zo graag willen doen en lees er veel over maar iets houd me tegen.. teveel gedoe denk ik? en ik wil niet met vet haar rondlopen haha.. ik ben niet goed in doorzetten ><

  Like

  • Hoi Robin. Mag ik vragen hoe lang je haar is? Bij mannen met korter haar is het vaak een stuk gemakkelijker! De overgangsperiode [met vet haar] was bij mij best kort. Het was nog korter geweest als ik vanaf het begin 2x in de week had gewassen. Ik voel me daar nu ook fijner bij omdat ik dan weet dat ik geen vieze hoofdhuid heb waar bacteriën op broeien/groeien. Je kan altijd beginnen met een aantal keren in de week met water te wassen, gewoon als test 🙂

   Like

 4. Dames , ik ben een man van 61 jaar , draag mijn haar tot schouderlengte en heb gelukkig nog geen kale plekken ! Dus ik vond het de moeite waard deze methode te proberen ?
  Ik heb mijn haar sinds ruim drie weken alleen nog maar met behoorlijk warm water gewassen.
  En na afloop een koude straal water er over heen zodat de haar schubben zich weer sluiten.
  Eigenlijk nergens last van gehad? Je hoofdhuid en haar voelen weer natuurlijk aan.
  Als u huisdieren zoals katten en knaagdieren houd weet u dat die beestjes ondanks nooit een druppel shampoo te hebben gebruikt geen stinkend pelsje hebben !

  Ik kan het een ieder aan bevelen . Je haar gaat beslist niet stinken en is makkelijk te kammen en goed in model te brengen en houden zoals u dat wenst .!

  Geliked door 1 persoon

  • Hoi Hans, bedankt voor je reactie! Dat laatste is zeker waar! Talg is een goed middeltje om je haar in model te brengen. De conditie van mijn haarpuntjes is nog steeds te slecht om compleet over te stappen op deze methode, maar wie weet kom ik er op terug als de chemische verf eruit gegroeid is!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s